Болести

Што е Гангрена?

Гангрената (gangrene) претставува умирање на телесните ткива од човечкиот организам поради недостаток на доток на крв во истите. Може да се јави на било кој

Read More »
Што е туберкулоза?
Болести

Што е Туберкулоза?

Туберкулозата (Tuberculosis – TB) претставува инфективна (заразна) болест предизвикана од бактеријата Mycobacterium tuberculosis. Оваа бактерија примарно (првично) предизвикува инфекција во белите дробови, но може да

Read More »
Болести

Што е Тумор, а што е Рак?

Скоро секој од нас има по некој пријател, односно роднина/родител кој починал од рак. Ракот е скоро неизлечлива болест, која малкумина ја преживуваат. Секако дека

Read More »
Мозочен удар - Што е тоа, Симптоми, Причини, Последици,...?
Болести

Што е мозочен удар?

Мозочен удар (stroke) претставува изумирање на клетките во мозокот поради намален или целосен прекин на доток на крв. Тој резултира со нефункционирање на дел од

Read More »
Шеќерна болест или Дијабетес (Хипергликемија) - Што е тоа?
Болести

Шеќерна болест или Дијабетес – Што е тоа?

Една од честите болести со кои се соочува човештвото е шеќерната болест или дијабетес. Дијабетесот претставува трајно зголемување на нивото (концентрацијата) на шеќерот во крвта

Read More »
X