Menu
Кофеин - Што е тоа, Како дејствува, Корисни и Несакани Ефекти?

Caffeine

Кофеин (Caffeine) е најшироко користена дрога во светот. Се работи за мало соединение – хемикалија која предизвикува физиолошка промена во нашето тело, односно промена со која се менува хомоестазната состојба во телото. Настанатата физиолошка промена, предизвикана од кофеинот не [...]

read more
Термогеник или т.н. Топач на Масти - Како дејствува?

Thermogenic Supplement

Термогеник (Thermogenic Supplement) е суплемент кој се користи заради неговата главна придобивка: согорување (топење) на масти. Затоа уште се нарекува и топач или согорувач на масти (fat burner). За да се разбере како всушност работи (делува) термогеникот потребно е [...]

read more
Карнитин (L-Carinine) и топење на масти - Како дејствува?

L-Carnitine

L-Carnitine (Л Карнитин) е амино киселина која се внесува преку исхраната, но се продуцира (создава) во бубрезите и црниот дроб кај човекот со синтетизирање на амино киселините methionine и lysine. Карнитин се содржи скоро во секој тип на храна [...]

read more
Амино Киселини, односно Аминокиселински Комплекс - Што е тоа?

Amino Acid Complex

Аминокиселински комплекс (Amino Acid Complex) е всушност суплемент кој се состои од повеќе есенцијални и неесенцијални амино киселини потребни за нормален развој на еден организам. Затоа уште народски се нарекува: “Амино киселини“. Кај народот овој суплемент е познат како [...]

read more
БЦАА суплемент - Што е тоа и кои се неговите придобивки?

BCAA

Што е БЦАА? БЦАА (BCAAs - Branched Chain Amino Acids) е разграден ланец од три амино киселините, и тоа: Леуцин (L-Leucin), Изолеуцин (L-Izoleucin) и Валин (L-Valin). Овие три амино киселини се есенцијални т.е. не може да се синтетизираат (создадат) во [...]

read more
Глутамин - Што е тоа и какво дејство има овој суплемент?

L-Glutamine

L-Glutamine е условно есенцијална амино киселина. Ова значи дека покрај внесот на глутамин амино киселината преку исхраната, истата може да се синтетизира (создаде) и во човечкото тело при посебни патофизиолошки услови како што е предвременото породување на дете и [...]

read more
Бета Аланин - Што е тоа и како дејствува овој суплемент?

Beta-Alanine

Бета Аланин (Beta-Alanine) е амино киселина која припаѓа во групата на Бета-Аминокисленини и нејзиното име според IUPAC (интернационалната унија за чиста хемија) е 3-aminopropanoic acid. Но да не навлегуваме во детали за нејзиниот состав и структура, туку да појасниме [...]

read more

Pre-Workout Supplement

Овој тип на суплемент уште се нарекува и Nitric Oxidе Booster, Pre Workout стимуланс, Pre Workout напиток или пумпач. Pre Workout суплементот е креиран за спортисти кои имааат интензивни напорни тренинзи. Со негово конзумирање се подобруваат нивните физички и [...]

read more
ДХЕА (дехидроепиандростерон) - Што е тоа и какво дејство има?

DHEA

ДХЕА или Dehydroepiandrosteron (DHEA) е стероиден хормон кој се продуцира во јајниците кај жените и во адреналната (надбубрежната) жлезда кај мажите. Се вели “стероиден хормон“ бидејќи истиот по молекуларна структура е стероид, а делува како хормон. Секој стероид се [...]

read more
Јохимбе - Што е тоа и како дејствува овој суплемент?

Yohimbe Extrat

Yohimbe Extrat е всушност екстрат од кората на дрвото Јохимбе (Pausinystalia Yohimbe) од Средна Африка. Во кората на ова дрво се содржи едно уникатно органско соединение Јохимбине (Yohimbine), чие име е добиено по називот на дрвото. Екстратот од јохимбе [...]

read more
Showing 1–10 of 15 results