Menu

Што е Гангрена?

Гангрената (gangrene) претставува умирање на телесните ткива од човечкиот организам поради недостаток на доток на крв во истите. Може да се јави на било кој дел од телото, но обично започнува од рацете, прстите на рацете, стапалата и прстите [...]

read more
Што е туберкулоза?

Што е Туберкулоза?

Туберкулозата (Tuberculosis - TB) претставува инфективна (заразна) болест предизвикана од бактеријата Mycobacterium tuberculosis. Оваа бактерија примарно (првично) предизвикува инфекција во белите дробови, но може да се рашири и на другите делови од телото. Карактеристично за туберкулозната бактерија е тоа [...]

read more

Што е Тумор, а што е Рак?

Скоро секој од нас има по некој пријател, односно роднина/родител кој починал од рак. Ракот е скоро неизлечлива болест, која малкумина ја преживуваат. Секако дека постојат и други опасни болести, но оваа е најчестата од поопасните. Затоа истата е [...]

read more
Мозочен удар - Што е тоа, Симптоми, Причини, Последици,...?

Што е мозочен удар?

Мозочен удар (stroke) претставува изумирање на клетките во мозокот поради намален или целосен прекин на доток на крв. Тој резултира со нефункционирање на дел од мозокот. Умирањето на клетките соодветно доведува до делумно нефункционирање на нервниот систем, а со [...]

read more
Висок Крвен Притисок (Хипертензија) - Причини и последици?

Висок Крвен Притисок или Хипертензија

Висок крвен притисок!? Што всушност е тоа? Како и зошто често се јавува кај луѓето? Крвотокот или кардиоваскуларниот систем е затворен циркулационен систем кој се состои од срце, крвни садови и крв. Целта на овој циркулационен систем кај човекот и [...]

read more
Шеќерна болест или Дијабетес (Хипергликемија) - Што е тоа?

Шеќерна болест или Дијабетес – Што е тоа?

Една од честите болести со кои се соочува човештвото е шеќерната болест или дијабетес. Дијабетесот претставува трајно зголемување на нивото (концентрацијата) на шеќерот во крвта т.н. состојба на хипергликемија. Постојат два типа на дијабетес: дијабетес тип 1 и дијабетес [...]

read more
Showing all 6 results