Menu

Како до зголемување на мускулна маса?

Зголемување на мускулна маса (muscle gain) се однесува на зголемување на големината (волуменот) на скелетните мускули т.е. мускулатурата. Апетитот на машката популација кон зголемување на мускулатурата отсекогаш постоел, но со текот на времето овој апетит континуирано се зголемува, поради развојот на технологијата. Но за тоа како технологијата влијае врз зголемувањето на мсукулната маса ќе биде [...]

Слабеење – Што е тоа и како до здраво слабеење?

Слабеење (weight loss) е физиолошка појава на намалување на телесната тежината. Слабеењето е честа потреба од страна на човекот која се јавува со цел да се подобри здраствената состојба или пак да се подоби физичкиот изглед. Но исто така слабеење на човечкото тело може да се јави и како несакан ефект при разни заболувања. Како [...]

Што е Гангрена?

Гангрената (gangrene) претставува умирање на телесните ткива од човечкиот организам поради недостаток на доток на крв во истите. Може да се јави на било кој дел од телото, но обично започнува од рацете, прстите на рацете, стапалата и прстите на нозете (екстремитетите). Но зошто гангрената започнува да се шири од екстремитетите? На прстите од нозете [...]

Што е Туберкулоза?

Туберкулозата (Tuberculosis - TB) претставува инфективна (заразна) болест предизвикана од бактеријата Mycobacterium tuberculosis. Оваа бактерија примарно (првично) предизвикува инфекција во белите дробови, но може да се рашири и на другите делови од телото. Карактеристично за туберкулозната бактерија е тоа што истата е заштитена со т.н “восочна капсула“ (мембрана) која има висока отпорност од токисините (отровите) [...]

Што е Тумор, а што е Рак?

Скоро секој од нас има по некој пријател, односно роднина/родител кој починал од рак. Ракот е скоро неизлечлива болест, која малкумина ја преживуваат. Секако дека постојат и други опасни болести, но оваа е најчестата од поопасните. Затоа истата е и најчеста причината за прерана смрт на човекот. Но што всушност е ракот и како оваа [...]

Што е мозочен удар?

Мозочен удар (stroke) претставува изумирање на клетките во мозокот поради намален или целосен прекин на доток на крв. Тој резултира со нефункционирање на дел од мозокот. Умирањето на клетките соодветно доведува до делумно нефункционирање на нервниот систем, а со тоа и до нефункционирање на одредени делови од човечкиот организам. Повеќе од 15% од личностите кои [...]